BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

JOM BUAT DUIT

GENRE

ANALOGI (2) BUDAYA (2) FAMILY (1) ISLAM (6) LAGU (3) MOVIE (5) MY DAY (6) MY LIFE (2) SHARING (14)

Tuesday, August 23, 2011

IT'S MY LIFE : EPISODE 1

ASSALAMUALAIKUM SEMUA!

Dalam hidup ni banyak sangat pengalaman yang kita lalui.. Ada pahit  dan ada yang manis.. Hari ini, Aku nak berkongsi pengalaman hidup aku yang masih aku ingat dan aku nak ingat sampai bila-bila..

Bermula dengan pengalaman aku ketika kecil.. Aku merupakan anak sulung daripada 5 orang adik-beradik.. Actually lepas aku lahir, ada 2 kali ibu mengandung.. Tapi Allah sayangkan adik-adik aku.. Sorang meninggal kerana gugur dan sorang lagi umurnya sangat singkat.. Dia ada penyakit kuning yang serius waktu dilahirkan.. Masa tu aku tak tau lagi erti kehilangan orang yang tersayang.. So, ketika tu aku tak ingat aku sedih atau tak.. then lahir lah adik aku yang no-2 4 tahun selepas aku lahir.. dan diikuti adik-adik aku yang seterusnya..

Kehidupan aku macam kanak-kanak biasa.. Cuma masa kecil aku tinggal dengan nenek dan atuk.. Sebab masa tu ibu ngan ayah kerja.. sebagai cucu sulung dalam keluarga sebelah ibu, aku sangat manja.. Kemana saja atuk aku pergi aku mesti nak ikut.. So biasalah susuk dalam raga motor sejak kecil.. Ikut atuk pergi minum dekat kedai sambil tengok wrestling.. Haha.. Masa tu teman baik aku adalah TV.. Disebabkan duduk area FELDA, tak ramai sangat yang sebaya dengan aku.. So, I am alone at that time tapi still happy sebab ada family.. Tak lama aku duduk dengan atuk ngan nenek, rasanya dalam umur aku 3 tahun aku dah pun berpindah ke seremban. Dekat area Kampung Ujong Pasir.

Dekat sini, barulah aku mula berkawan. Kawan baik aku masa tu ada 3 orang. Deedat, Hamizan ngan Atiqah.. 3 laki satu perempuan.. Bila ingat-ingat balik kisah kitorang macam dalam drama TV.. Hehehe.. So kitorang sangat rapat.. Selalu keluar main.. Main perang-perang lah, masak-masak lah (ni sebab ada atiqah) n macam-macam lagi.. Tapi Atiqah pindah awal masa tu, rasanya tak sempat kitorang sekolah dekat tempat yang sama.. TADIKA KEMAS UJONG PASIR.. Tempat pertama aku mula mengenal erti belajar.. Sangat hepi maser tu.. Ingat lagi hari pertama pakai baju kemeja kotak-kotak warna merah n pakai seluar biru gelap.. Rambut belah tepi! Haha.. So, aku masuk sekolah dengan Hamizan dan Deedat.. Dekat sini aku kenal lebih ramai kawan.. Rupa-rupanya dekat-dekat dengan rumah kitorang ada ramai lagi kawan-kawan.. Masa tu ingatkan taman tempat kitorang tinggal la yang paling besar.. Rupanya ada lagi tempat lain.. Hehe..

Pengalaman dekat tadika sangat banyak. Berkenalan dengan ramai orang.. Belajar menyanyi dan macam-macam lagi.. Menari pun ada.. N ada jugak pakaian beragam.. Hehe.. Dulu aku pernah jadi ketua dalam persembahan tarian kitorang.. Tarian minang lagu dindin badindin.. Inilah saat paling kelakar bila difikir-fikir balik.. Haha.. Cikgu ingatkan aku supaya pastikan semua kawan-kawan sentiasa pandang depan dan tak lupa step masa permulaan persembahan.. So untuk memulakan step pertama, sorang kawan aku dekat barisan belakang kena kira.. Bila di mula je kira.. Aku dengan lagak seorang ketua pun melihat kiri dan kanan serta belakang untuk memastikan semua orang tak pandang tempat lain selain memandang ke depan.. Huhu.. Padahal, akulah orang yang tak pandang depan ketika tu.. Huhu.. Ibu ngan ayah tepuk dahi masa tengok persembahan kitorang.. Malu giler.. Aku jugak pernah jadi penyajak ketika Tadika.. Tajuknya ‘Guruku’.. Tapi nak jadikan cerita.. Huhu.. Masa tu gigiku rongak.. Sebab gigi susu baru je lepas tercabut.. Nak buat macam maner.. Bersajak jelah tanpa hiraukan dunia.. Hehe.. Alhamdulillah, banyak lagi pengalaman ketika di Tadika.. Kena kejar anjing, datang awal daripada cikgu (semangat sangat) dan macam-macam lagi.. N masa tu kami bertiga (aku, deedat n hamizan) dapat gelaran ‘Loyar Buruk’.. Cikgu yang bagi sebab bnyak sgt bercakap.. Haha..

TBC

2 comments:

kyra justyanna said...

x dapat den nak bayang incik taufik kite menari..ngeee ;P

MUHAMMAD TAUFIK said...

budak tadika menari comel la wei..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...